Bebeğiniz dünyaya geleli kısa bir süre oldu ve göbek kordonu düştü, artık yıkanması gerekiyor. İlk kez ebeveyn oluyorsanız bebeğinizi nasıl yıkamanız gerektiğini bilmiyor olmanız gayet doğal. Bebeğinizi nasıl yıkamanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.
Bebeğiniz dünyaya gözlerini kısa bir süre önce açtığı için ilk banyosunda biraz paniklemesi oldukça normaldir. Daha önce sabun, lif, şampuan gibi ürünlerle daha önce tanışmamış olduğu için bu ürünler vücuduna dokunduğu anda korkuya kapılması ve hareketlenmesi sizi ürkütmesin.
Yeni doğan bebeğinizi yıkamadan önce hazırlık aşamasını tamamlamanız ve yanınızda deneyimli birinin olması sizin için kolaylık olacaktır. Ancak tek başınaysanız da sorun değil, aşağıda vereceğimiz öneriler ile bebeğinizi rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
Önce Hazırlık;
Yeni doğan bebeğiniz çok küçük olduğu için hazırlıkları tamamlamadan onu soyup banyo hazırlamaya başlamanız üşütmesine neden olabilir. Bu sebeple öncelikle banyo gereçlerini ardından da banyo suyunu hazırlayıp en son bebeğinizi banyoya almanız daha iyi olacaktır. Hem bebeğinizin banyoya alışması hem de sizin banyo yaptırmada deneyim kazanabilmeniz için ilk 6 ay bebeğinizi, bebek küvetinde yıkamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Banyo küvetine takılan fileler üzerine bebeğinizi yatırıp banyo yaptırmanız hem yeni doğan bebeğiniz hem de sizin için rahat olacaktır. Ayrıca bebeğinizi direkt olarak küvete değil de file üstüne yatırmanız boğazına su kaçması riskinin önüne geçecek ve bebeğinizi kirli sudan da koruyacaktır. Banyo küvetleri bebeklerin banyosu için tasarlandığından sadece onun kullanımında olacak ve mikrop kapmasının önüne geçilecektir. Kullanacağınız tüm gereçlerin sadece bebeğinize özel olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizi banyoya almadan önce, bebek şampuanı ya da sabunu, yıkama bezi, steril pamuk, havlu, temiz bez, pişik kremi, banyo sonrası bebek yağı ve temiz kıyafetleri hazırlamalısınız.
Göbek Kordonu Düşmediyse;
Eğer bebeğinizin göbek bağı henüz düşmediyse bebeğinizi yıkamamaya sadece vücudunu pamuklu bir bezle 22-25 derece sıcaklıkta su ile temizlemeniz gerekmektedir. Göbek bağı düşen bebeğinizin üşümesini engellemek için hem banyo hem de üstünü giydireceğiniz odanın 22- 25 derece sıcaklıkta olmasına özen göstermelisiniz.
Banyo suyu;
Banyo suyunun çok sıcak ve soğuk olmamasına dikkat etmelisiniz. Hazırladığınız suyun içine dirseğinizi sokarak suyun sıcaklığını mutlaka kontrol edin. Dirsek derisi oldukça ince ve hassas olduğundan suya soktuğunuzda sıcak ya da soğuk geliyorsa bebeğiniz de su ısısını aynı şekilde hissedecektir. Bu şekilde ısı ayarı yapamayacağınızı düşünüyorsanız, termometre kullanabilirsiniz.
Suyu hazırladıktan sonra havlu, steril pamuk, sabun ve şampuan gibi ihtiyacınız olacak tüm ürünleri yanınıza ya da hızlı erişebileceğiniz bir yere hazırlamayı unutmayın.
Yıkanma Aşaması;
Bebeğinizi soyup filenin üstüne alın. Bir elinizle baş ve boyun kısmından tutarak destekleyin diğer elinizle yıkayın. İlk olarak bebeğinizin su ile temasını sağlayın. Banyo sabunu ya da şampuanı ile köpürttüğünüz pamuklu yıkama bezi aracılığıyla narin hareketlerle bebeğinizin vücudunu yıkayın. Bebeğinizin vücudu temizlendikten sonra saçlarını ve yüz bölgesinin temizliğine geçin. Bebeğinizin saçlarını su ile ıslatın ve avucunuza fasulye tanesi kadar şampuan sıkın. Saçlarını hafif hareketler ile köpürterek temizleyin ardından su ile durulayın (suyu yüzüne getirmemeye özen gösterin). Bebek şampuanları göz yakmaz ancak yine de tedbirli olmanızda yarar var. Saçlarını en fazla 2 kez yıkamanız yeterli olacaktır. En son bebeğinizin yüz temizliğine geçin. Steril pamuğu ıslayıp suyunu hafif sıktıktan sonra bebeğinizin yüzünü ve göz çevresini silerek temizleyin. Bebeğinizin ilk banyosu bitti. Şimdi üşütmesini engellemek için hızlıca havluya sarın ve bebeğinizi kurulayın. Ardından bebek bakım yağları aracılığıyla bebeğinize masaj yapmayı unutmayın. Yapacağınız her masaj bebeğinizin esnemesine, rahatlamasına, uykuya rahat dalmasına ve kolay gaz çıkarmasına yardımcı olacaktır. Masajın ardından pişik kremi sürerek bebeğinizin altını bezleyin. Bebeğinizin bezini nasıl bağlayacağınızı bilmiyorsanız "Bebek Bezi Nasıl Bağlanır?" başlıklı yazımzı tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.
Bebeğinizin sağlığını ve mutluluğunu en az sizin kadar önemsiyoruz. Aradığınız tüm ürünleri dilediğiniz kalite ve fiyatla üstelik aynı gün ve ücretsiz kargo imkânı ile Bezevim’de bulabilirsiniz.